До

                                                                                                                                                               Средствата за информирање

 

СООПШТЕНИЕ

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Р. Македонија (УПОЗ), Синдикатот на индустријата, енергетиката, и рударството на Македонија (СИЕР), Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално - станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните работилници (СУТКОЗ) и АГРО Синдикатот, заедно со потписниците на Повелбата за солидарност - Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ), Синдикатот на културата на Р. Македонија (СКРМ), Синдикатот на македонската дипломатската служба (СМДС), Конфедерацијата на синдикалните организации на Македонија (КСОМ), Независниот академски синдикат (НАкС), Мултиетничкиот синдикат за образование (МЕСО), Левичарското движење СОЛИДАРНОСТ и Младинската организација МУГРА и оваа година ќе излезат на протестен марш на Први Мај – Mеѓународниот ден на трудот.

 

Овие синдикати кои и покрај сите притисоци од работодавачите опстојуваат според своите статутарни определби, и се независни од работодавачите, државата и политичките партии, обединети и во поголем број во однос на претходните години на Први Мај ќе ги повикаат своите членови и сите работници и работнички да испратат јасна порака до надлежните во државата да работат во интерес на работниците и работничките но и да се борат за сплотеност и единство, подобар стандард и поголеми права.

 

Организаторите на овој протест, како прогресивни синдикати во Р. Македонија, заедно и солидарно годинава на Први Мај ќе излезат на улица со единствена порака за заштита и унапредување на работничките права а истовремено ќе го најават и окрупнувањето на прогресивното синдикално движење во Македонија и ќе ги повикаат работниците конечно да расчистат со т.н. жолти синдикати кои не само што не работат во интерес на работниците, туку се и продолжена рака на работодавачите и ги штитат нивните интереси.

 

                                                                                                                                                       Организатори:

                                                                                                                           УПОЗ, СИЕР, СУТКОЗ, АГРО Синдикат, ССНМ,
                                                                                                                           СКРМ, СМДС, КСОМ, НАкС, МЕСО, Л.Д.
                                                                                                                           СОЛИДАРНОСТ и МУГРА

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за