Претседателот и генералниот секретар на СИЕР заедно со претседателот на СО при МРТ остварија работна средба со Дамјан Манчевски, Министер за информатичко општество и администрација. Главен предмет на разговорот беше стаусот на Македонската Радио Телевизија и нејзините вработени по изменувањето на Законот за аудио и аудиовизуелни дела.

Имено, во рамките на јавната расправа по предложените измени на законот, синдикатот беше на позиција дека статусот на националниот сервис треба да се регулира со посебен закон и да се издвои од Законот за аудио и аудиовизуелни дела, а прашањата за вработените да бидат исто така регулирани во посебниот закон, а не како до сега во различни закони (за јавни службени, за јавна администрација, ЗРО и т.н). Меѓутоа, во оваа фаза се отиде на измени на законот со кој не се остварува ова барање, иако истото не е отфрлено.

Имено, министерот изрази свесност за потребата и спремност да се оствари барањето со изготвување нов закон во блиска иднина, за што побара поширока јавна расправа и поддршка. Ваквиот тип закони подлежи на мониторинг од ЕУ, од каде се добива поддршка за нашите барања доколку има и поширока јавна подршка за истите.

Во меѓувреме ќе се применува изменетиот Законот за аудио и аудиовизуелни дела, што ќе значи промена на Програмскиот Совет на МРТ и неговите надлежности. Се очекува во истиот да бидат избрани докажани професионалци на кои на прво место ќе им биде интересот на куќата, а не какви било партиски или приватни интереси. Измените на законот се усвоени на Владата и одат во собраниска процедура.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за