Потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права до работниците, работничките и сите граѓанки и граѓани на Република Македонија го испраќаат следниот

ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС

Нема демократија без социјална правда и економска рамноправност! Работничките права се подлога на сите останати граѓански права, бидејќи 99% од луѓето ја обезбедуваат својата елементарна егзистенција преку својот труд. Затоа, работници и работнички, вие од погоните и канцелариите, од скелињата и полињата, од државниот и приватниот сектор, од центарот и периферијата на градот, млади и стари, помалку или повеќе угнетени, чујте го повикот за борба за вашите права и благосостојба, оти народот за кој политичарите милуваат неодредено да говорат сме токму НИЕ! Традицијата нè обврзува, но современата работничка стварност десеткратно повеќе нè притиска да излеземе на улиците на Меѓународниот ден на трудот.  На 1 Мај огласуваме нова етапа во нашата синдикалистичка борба, во која здружено мораме да се фатиме во костец со гнетот кој ни иде од различни страни.

 

2016 не беше само година во која го засведочивме зенитот на политичката бруталност. Таа пред сè беше година на најсвирепо урнисување на синдикалната автономија, а преку тоа и загрозување на елементарните механизми за одбрана и унапредување на работничките права. Не смееме да одмолчиме на исфрлањето на четирите гранкови синдикати – УПОЗ, СУТКОЗ, СИЕР и АГРО – најмасовните и единствените во ССМ кои пројавија јасна волја за победа на синдикализмот над клиентелизмот и послушноста кон сопственичката класа и извршната власт. Нивната бројност изнесува дури половина од вкупното членство на ССМ, што ја илустрира габаритноста на оваа неправда. Сепак, голготата на работништвото не смее да резултира со откажување од устременоста кон белите мугри на трудот. Мораме да го возвратиме ударот со подобра организација на нашите капацитети, појасна артикулација на нашите заложби и помудра стратегија за нивното постигнување.

Синдикатите и здруженијата од Повелбата за солидарност заедно со неправедно исклучените гранкови синдикати од ССМ во понеделник излегуваат на масовен синдикален протестен марш во кој гласот се крева ЗА одбрана на синдикалната автономија и унапредување на работничките права и ПРОТИВ секоја економска и политичка моќ која сака да го стивне гласот на организираното работништво. Другарки и другари, остварувањето на ваквата намисла зависи, пред сè, од работничката СОЛИДАРНОСТ! Нашиот најголем адут е нашата големина! Да ги обединиме силите и да го упростиме фронтот! Ние сме светот, ние сме народот!

САМО СЛОЖНИ ЌЕ БИДЕМЕ МОЖНИ!

Потписници на Повелбата за солидарност:

Синдикат на македонската дипломатска служба (СМДС) , Синдикат на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ), Самостоен синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ), Левичарско движење СОЛИДАРНОСТ, Движење за социјална правда ЛЕНКА, Синдикат на културата на Република Македонија (СКРМ), Мултиетнички синдикат на образование (МЕСО), Конфедерација на синдикалните организации на Македонија (КСОМ), Независен академски синдикат (НАкС), Младинска организација МУГРА, АГРО Синдикат, Тивкото мнозинство ГЛАСНО (Штип) и Достоинствен работник (Прилеп).

Во соработка со Синдикатот на индустријата, енергетиката и рударството (СИЕР) и Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва (СУТКОЗ)

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за