Честитајќи ви го празникот на трудот, чувствуваме дека на 1.Мај секогаш мора да се потсетиме – зошто се празнува овој ден како Ден на трудот,  колку жртви, дури во крв и човечки животи се дадени во текот на многу десетлетја додека дошол моментот кога работниците во целиот свет можеле слободно да го празнуваат како свој најголем и светол празник.

 Да, денес живееме во ера на технологија и прогрес кој би требало да обезбедува добар и квалитетен живот за сите работници. Но дали е така? Одамна се минато деновите кога работникот се бореше за 8-часовно рабоно време, а во новата ера повторно овој проблем се враќа во нашите животи. Многу работници во Македонија работат подолго од 40 часа неделно, сонуваат за 5-дневна работна недела, а сепак заработуваат недостоинствени плати.

 

 Човекот отиде во вселената, роботи влегоа во производните хали, но тоа не ја олесни позицијата на трудот, ниту животот на работникот во голем дел од светот. Борбата за работничките права и човечки општите вредности неможе да престане, напротив, се засилува. Колку што светот, технологијата одат напред, толку расте корпорациската алчност, политичките корупции, притисоците врз синдикатот и врз работниците. 

 Денес е подеднакво важно да се опстои цврсто во заштита и одржување на заедничките и синдикални вредности:

-       Одбрана на работничките права

-       Јакнење на моќта на синдикатот

-       Борба со глобалниот капитализам

-       Борба за достоинствен живот на работникот

 Во оваа борба ниеден работник, ниеден синдикат неможе да успее сам. Затоа, работниците се организираат во синдикати, а синдикатите се здружуваат заедно за поголема сила и моќ. Затоа, конечно, да ги здружиме силите, во нашата држава, во Европа, во светот – да застанеме сите заедно во одбрана и зачувување на заедничките вредности, а пред сé достоинството на трудот.

 

 

ДА ЖИВЕЕ 1.МАЈ

ДА ЖИВЕЕ СИНДИКАТОТ

ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за