Во петокот, на 14.07.2017 година се состана Претседателството на СИЕР. Седницата со која претседавеше претседателот Пецо Ристески работеше по следниот дневен ред:

-       Информација за соствојбите поврзанис со случувањата во ССМ;

-       Информација за покренати постапки и релации со новата Влада на РМ;

- Осврт по заклучоците од претходните седници на Претседателството и Советот на СИЕР

-       Тековни прашања.

Членовите на Претседателството беа детално запознати со сите постапки (судски и останати, домашни и меѓународни) што се водат во врска со исклучувањето на СИЕР и останатите синдикати од членство во ССМ и очекуваните резултати.

 

Исто така, членовите на Претседателството беа запознати со остварените контакти и соработка со новата Влада на РМ, почнувајќи од претседателот и потпретседателите на Владата, како и ресорните министри. Ставовите на СИЕР и ургентните барања се познати, дефинирани со усвоените резолуции на Конгресот на СИЕР. Истите се повторно доставени до надлежните министерства и Владата, заради остварување конструктивна соработка за нивно остварување. Од односот на надлежните кон барањата и кон СИЕР ќе зависат нашите ставови и политики за остварување на зацртаното. Охрабрувачки е почетокот во врска со минималната плата, нејзиното зголемување и бараните измени во Законот за минимална плата, за кој беше слушнато мислењето и дадена можност за директно учество на сите заинтересирани страни.

На претходните седници Претседателството и Советот на СИЕР побараа сегментиран преглед на остварените финансиски резултати по годишната пресметка. Затоа, на оваа седница беше презентиран бараниот преглед со податоци за сите единици во СИЕР.

По последната точка од дневниот ред беа споделени информации по неколку прашања. Меѓу другото, одделни членови на Претседателството информираа за собирање потписи и иницијатива за именување в.д. претседател. Беше истакнато дека таа постапка се води надвор од статутарните процедури и ниту еден член на Претседателството не искажа поддршка за истата.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за