На ден 12.10.2017, по барање на Синдикатот, се одржа работна средба со потпретседателот на Владата на РМ задолжен за економски прашања и координација на економски ресори, г-дин Кочо Анѓушев. На средбата беа претседателот на СИЕР Пецо Ристески, генералниот секретар Маре Анчева,  претседателот на СО Ѓоре Палитов и членовите на СО Блаже Стојанов, Блаже Андонов, Миле Ѓорѓиев и Саше Симонов.

На средбата потпретседателот Анѓушев во отворен разговор ги запозна синдикалните претставници со ситуацијата околу ФЕНИ Индустри и напорите што ги вложува Владата за што побрзо враќање на условите за нормално работење.

 

Тој нагласи дека позицијата на Владата е да не дозволи никакви манипулации со комбинатот, ниту изигрување на работниците и доверителите. Поради тоа, од почетокот на блокадите Владата е во комуникација со претставниците на КУНИКО и врши притисок тие или да ги намират обврските, или да ги продадат уделите на квалитетен инвеститор. Преговорите вродиле со плод, така што КУНИКО е согласен да ги отстапи уделите на инвеститор кој ќе го прифати ФЕНИ Инустри со сите обврски. Се чека завршување на административните процедури за спроведување такви трансакции и истовремено се разговара со потенцијални инвеститори. До моментов се јавиле најмалку три заинтересирани инвеститори. Од Владата очекуваат дека сите процедури треба да завршат во од десетина дена и немаат никакви сомневања дека исходот за комбинатот ќе биде позитивен.

Во врска со платата за септември, добивме информација дека истата се очекува да биде исплатена следната недела.

На крајот на средбата потпретседателот на Владата замоли за воздржување од какви било радикални активности бидејќи на таков начин може само да се влоши или искомпликува сегашната состојба.

На покана на синдикалците, потпретседателот Анѓушев изрази спремност да дојде во ФЕНИ Индустри и да се сретне лично со работниците, што исто така се очекува во текот на наредната недела.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за