По неофицијалните информации дека четирите водечки синдикати во ССМ: СИЕР, УПОЗ, СУТКОЗ и Агро-Синдикатот се најпрво суспендирани, а потоа и исклучени од членство во ССМ, денес, 29.12.2016 година се состана Претседателството на СИЕР во полн состав. Седницата се одржа надвор од Работнички дом, бидејќи на членовите на Претседателството не им беше дозволен пристап до просториите на СИЕР.

Членовите на Претседателството беа запознаени дека вчера, 28.12.2016 година се одржала седница на Советот на ССМ, на која не биле поканети членовите на Советот од споменатите синдикати и присуствувале само 21 од вкупно 52 члена. На таа седница, без кворум, со 15 гласа ЗА, 5 воздржани и 1 против било одлучено за исклучување од членство на четирите синдикати. Претседателството на СИЕР е уверено дека ваквите потези на веќе сменетиот претседател на ССМ Живко Митревски се одмазнички заради неговото отповикување. За жал, институциите со своето непостапување по барањата од в.д.претседателот на ССМ вршат целосна опструкција и неспроведување на законот и со тоа му дозволуваат на сменетиот лидер да продолжи со нестатутарните и нелегитимни постапки и по насилен пат да го попречува функционирањето на синдикатите, а целосно да го блокира функционирањето на Сојузот.
Претседателството на СИЕР усвои информација која е доставена до меѓународните синдикални асоцијации каде членува СИЕР, како и до Хелсиншкиот комитет за човекови права. Информацијата може да се прочита ТУКА.

СИЕР, СУТКОЗ, УПОЗ и Агро Синдикатот продолжуваат во своите напори по институционалн пат да ја докажат легитимноста и законитоста на сите досега преземени чекори.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за