На  16.ноември, Претседателството на СИЕР ја одржа својата конститутивна седница во полн состав. На седницата се расправаше по следниот Дневен ред:
- Усвојување на деловник за работа на Претседателството
- Актуелни состојби и позицијата на синдикатот во врска со предвремените парламентарни избори
- Тековни прашањаЧленовите на Претседателството на СИЕР жестоко го осудија потпишувањето на заеднички документ со една од политичките партии кои учествуваат на изборите од страна на претседателот на Сојузот на синдикати. Тие побараа одговорност од него за таквиот чин, особено што е направен без одлука на Претседателството, односно Советот на ССМ, согласно Статутот. Тие го задолжија претседателот на СИЕР да поддржува и учествува во секакви иницијативи за спречување на ваквата работа на претседателот на ССМ, вклучувајќи и негово разрешување, отповикување и сл. Што се однесува до СИЕР, се констатира дека нашата позиција пред изборите е многу јасна. Ова е период кога треба да се испорачаат нашите ставови и барања до сите учесници во изборите, а не да се врзуваме за поединечни партии и јавно да упатуваме такви пораки до членството. Затоа, СИЕР ги достави Резолуциите усвоени од Конгресот до сите коалиции и партии кои ќе учествуваат на изборите и им порача дека тоа се нашите „црвени линии„. Ние неможе да отстапиме од зацртаната борба за:
- Повисока минимална плата и чесно вреднување на трудот врз основа на сложеноста на работното место;
- Скратување на рокот од 5 години за работа со договор на определено време и ограничување на бројот на работници со таков статус во друштвата;
- Враќање на правото на згриженост како невработен за период од 5 години пред пензионирање;
- Повисоки гарантирани износи на испратнина во случај на откажување на договорот од деловни причини;
- Специјализирани судски оддели за работните спорови, кои не се класични граѓански предмети.

На крајот на седницата, Методија Сеизовски –СИЗО доскорешниот претседател на СО при ФЗЦ 11.Октомври од Куманово се збогува со активната синдикална работа и најави дека како пензионер и понатаму ќе помага и синдикално ќе се ангажира.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за