Вработените во Југохром Алзар беа напросто затечени со одлуката на раководството да го запре производството поради решението на Министерот за животна средина и просторно планирање. Не помина еден месец од потпишувањето на колективниот договор, кога раководството ги изнесе оптимистичките планови за производство и подобри денови за работниците, а наместо тоа дојде до гасење на печките.

На работниците им се прелеа чашата. Тие не беа на работа во јануари и февруари годинава и останаа без никакви примања, бидејќи сите имаат договори на кратки рокови. Свесни се дека условите за „чисто„ производство, без загадување на животната средина, не се исполнети. Меѓутоа, се сигурни дека неработењето нема да го реши проблемот со загадувањето на Тетово, каде нивото на загаденост не се намали воопшто кога Југохром не работеше. Освен тоа, државата поставува услови и рокови за изградба на филтрите, а истата не успеа да издаде дозволи за градба подолго од 6 месеци. Затоа, работниците се најреволтирани што немаат никаква вина за ваквата ситуација, а треба да ги понесат најтешките последици.

 

Синдикатот одлучи ова незадоволство да се изрази преку протест и двочасовна блокада на најфреквентниот автопат во државата. На 12.ноември (сабота) од 10 до 12 часот работниците заедно со своите семејства ќе бидат таму. Со неработењето на Југохром страдаат пред сé семејствата, кои остануваат без единствената егзистенција.

Протестот ќе биде првиот чекор, а од поставените барања нема да отстапиме, велат синдикалците. БАРАМЕ:

- Да се повлече забраната за работење, а институциите конечно и точно да утврдат кои се изворите на загадување за да можат да преземаат соодветни мерки

- Работниците да го задржат работниот статус до повторно вклучување на печките, односно да не се прекинуваат договорите за работа

- Изградбата на филтрите да се забрза за што е можно поскоро да има услови за нормално работење.

Добро би било еднаш работниците да не бидат жртва на неисполнувањето на обврските од страна на работодавачот и немањето одговор за енормното загадување од страна на државата.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за