По спроведувањето на изборите во Синдикалната организација при Фени Индустри, се конституираше Синдикланиот одбор од 13 членови, кои немаат претходно искуство од раководење со синдикалните активности во организацијата. Синдикалниот одбор имаше потреба од помош за побрза надградба на личните капацитети и поуспешно справување со тешките предизвици во овој период, наметнати со рестриктивните мерки на работодавачот заради неповолните пазарни услови. Поради тоа, во Кавадарци на 21.октомври беше одржана работилница на која членовите на Синдикалниот одбор добија пошироки сознанија за нивните права и обврски во врска со нивната синдикална работа, а во рамки на содржината на основните статутарни, законски и регулативи од колективен договор. Низ отворена комуникација, генералниот секретар на СИЕР Маре Анчева и регионалниот секретар на ССМ Стојко Мурџевалески ги пренесоа на членовите на Синдикалниот одбор на Фени Индсутри основните знаења и искуства кои ќе им помогнат во остварувањето на нивната синдикална улога кај работодавачот кој, поради глобалната економска криза и неповолните пазарни услови наметна неколку рестриктивни и непопуларни за работниците мерки. Најтешка од нив е секако мерката отказ од деловни причини за четириесетина работници, која е во тек.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за