Традицијата започна со семинар во Скопје, во 2010 година, по иницијатива од СИЕР и со заедничка поддршка од каталонската фондација ПАУ и Солидаритат и германската Фридрих Еберт. Целта беше да се анимираат жените во металските синдикати, за поголема застапеност во органите и поголема активност низ секциите на жени во синдикатите воопшто. Потоа, наредната година во Сараево се потпиша декларација за формирање на Мрежа на секции на жени во ЈИЕ, која продолжи да ја добива поддршката од ФЕС во наредните години, преку семинарите во Подгорица (2012), Софија (2013) и Љубљана (2014). Оваа година, семинарот се одржа на Фрушка Гора (Србија) во местото Андревље на 18. и 19. Октомври. Темата беше: Заштитните механизми во националните законодавства од областа на работните односи, безбедност и здравје при работа и социјална заштита за жените-работнички во индустриите со доминантна машка работна сила. Главни излагачи во врска со темата беа Маја Гојковиќ (Инспекторат за труд Србија) Весна Млинариќ (СМХ –Хрватска) и Маре Анчева (СИЕР-Македонија).  Учесничките на семинарот беа од синдикатите од металските индустрии на Србија, Македонија, Хрватска, Косово и Црна Гора. За жал, спречени беа да учествуваат поканетите претставнички од Словенија, Босна и Херцеговина и  Бугарија. Сите учеснички, покрај по темите, имаа прилика за меѓусебно запознавање и размена на искуства од својата работа и активности во секциите на жени. Фондацијата Фридрих Еберт изрази спремност да продолжи со поддршка на активностите на Мрежата на секции на жени од регионот и во иднина.

 

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за