Двете европски синдикални федерации IndustriALL - Европски Синдикат, кој гиобединува синдикатите од металната, хемиската, текстилната индустрија, енергетиката и рударството и EFFAT кој ги обединува синдикатите од земјоделието, прехрамбената индустрија, угостителството и туризмот, спроведуваат заеднички проект во југоисточна Европа под наслов „Јакнење на улогата на индустриските синдикати во ЈИЕ ва формулирање индустриски политики во склад со агендата Европа 2020„ (VS/2015/0238). Во проектот се вклучени синдикатите од државите членки и кандидатки за членство од ЈИЕ (Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Бугарија и Романија). Во рамки на проектот во Скопје беше одржана заедничка работилница за синдикатите – членки на двете федерации од Македонија и Црна гора на 13. и 14.октомври во хотелот Арка. На работилницата учествуваа претставници на синдикатите од металната, текстилната индустрија, енергетиката и рударството, како и земјоделието, прехрамбената индустрија и туризмот од Македонија и Црна гора. Тие низ свот-анализа на тековните индустриски политики во своите земји ги одредуваа приоритетите на делување во наредниот период, а со цел што подоследно остварување на агендата 2020, од аспект на реиндустријализацијата на Европа и зајакнување на инустријата во регионот. Учесниците беа запознаени и со тековните состојби и приоритети во индустриската политика на ЕУ, како од аспект на реиндустријализацијата, така и од аспект на развој на стандардите и приоритетите во земјоделието, хотелиерството и туризмот. Активностите во проектот ќе продолжат со секторски конференции во првата половина од наредната година.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за