На 11.ноември свечено беше потпишан Колективниот договор на Друштвото за производство на производи со посебна намена 11.Октомври Еурокомпозит Прилеп. Овој колективен договор беше долго време усогласуван меѓу синдикатот и работодавачот, пред сé поради нестабилните услови за работа, нередовните плати и многу напластени проблеми во подолг период на време.
Ваквата состојба ги отежнуваше преговорите, бидејќи е тешко да се договараат одредби во колективен договор кои би важеле во нормално опкружување, ако истото е подолго вон рамките на нормалното.


Еурокомпозит беше на списокот на последните „загубари„. Придонесите се затворени заклучно со јуни 2012 година, со преземање од страна на државата. Поради неплаќање на придонесите работниците долго време беа без здравствено осигурување, што создаваше големи проблеми. Сепак, двете страни смогнаа сили да ги регулираат меѓусебните права и обврски, откако се реши проблемот на здравствено осигурување на работниците со премостување, обезбеденоста со работа се стабилизираше, а нето-платите станаа редовни.

               
Раководствот е оптимистички расположено во поглед на обезбеденоста со работа и редовноста на платите. Се изготвува нова систематизација, а со потпишувањето на колективниот догвор сите очекуваат подобри денови во Еурокомпозит Прилеп.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за