Советот на Синдикатот на индустрија, енергетика и рударство на РМ-СИЕР на ден 22.12.2016 год. ја одржа својата Прва седница на која усвои Деловник за работа и распараваше за актуелните состојби.  

 

Членовите на Советот најмногу се интересираа за остварување на промената на претседател на Сојузот на синдикати на Македонија, откако Советот на ССМ на вонредна седница на 13.11.2016 год. изгласа недоверба за претседателот Живко Митревски и за в.д. претседател го назначи Дарко Димовски. Процесот на запишување на промената во Централниот регистар на РМ без објаснување и практично незаконски е закочен и не се спроведува Решението на Министерството за труд и социјална политика. Меѓутоа, процедурите и понатаму се спроведуваат низ институциите на системот, беа информирани членовите на Советот.


По работниот дел на седницата, се одржа вообичаениот предновогодишен коктел.