Линеарно зголемување на платите веднаш за најмалку 2 806 денари и потпишување Општ колективен договор во јавниот и приватниот сектор но и враќањето на изгубеното право на К-15, се клучните барања на Сојузот на Синдикатите кој до Владата беа доставени од денешниот Првомајски протест.