Во пресрет на празникот на рударите 28 Август би сакале да потсетиме дека здравјето и животот на човекот се највреното нешто и дека најмалото невнимание и неоговорноста може да бидат скапо платени.

Затоа упатуваме јавен апел до сите рудари и работодавачи, почитувајте ги законите, правилата за подобра безбедност и заштита при работа. Едуцирањето на претставниците по БЗР е една алка кон навремено превземање на мерки за подобрување на безбедноста во рудниците со цел да се елиминираат несреќите кои би имале последици по здравјето и животот на рударите.

СИЕР на сите рудари им го честита 28 Август денот на рударите, воедно на сите свои членови, деловни соработници, и на сите граѓани им го честита големиот  празник Успение на Пресвета Богородица со желба за многу здравје среќа и успеси во работата и животот.