Собранието ги усвои измените на Законот за пензискои и инвалидско осигурување. Измените најповолно се однесуваат на работниците кои работат на места со бенифициран стаж.

Според новото законско решение, намалувањето на старосната граница ќе се смета пропорционално според целокупниот бенифициран стаж од сите работни места на кои работникот работел. Не важи повеќе одредбата дека морале да се исполнат одреден број години на одредено работно место. На пример, за да добие намалување на старосната граница за една година, работник кој работи на работно место со бенифиција 12/15 мораше да исполни цели 5 години, во спротивно не се сметаше никакво скратување. По новото решение, колку и да работел работникот на тоа работно место, пропорционално се пресметува намалувањето на старосната граница.

Законот веќе стапи на сила. Фондот за ПИО има доставено упатства до подрачните единици. Работниците со бенифициран стаж самите можат да проверат како измените на законот влијаат на нивниот конкретен случај.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за